Jagoda kamczacka to d?ugowieczny krzew owocowy dorastaj?cy do 1,8 m, o kulistym, zwartym pokroju. Posiada walory dekoracyjne: obfite kwitnienie (z?oto?ó?te) w pocz?tku kwietnia, efektowne, zwisaj?ce jagody w okresie zbioru owoców, zwarte ciemnozielone ulistnienie do pocz?tku pa?dziernika, naturalnie zag?szczone p?dy w okresie bezlistnym. Krzewy s? bardzo wytrzyma?e na mróz, wg. literatury rosyjskiej nie przemarzaj? nawet przy -45° C, a kwiaty przy -8° C. W naszych warunkach klimatycznych suchodrzew kwitnie i zawi?zuje owoce w pierwszej po?owie kwietnia. Jagody dojrzewaj? po kilku tygodniach, zwykle w ko?cu maja.
Owoce to mi?siste pestkowce, wyd?u?onego, cylindrycznego kszta?tu, barwy niebiesko-fioletowej z woskowym nalotem, soczyste, smaczne, kwa?no-s?odkie. Jagody s? ?ród?em biologicznie aktywnych substancji korzystnie wp?ywaj?cych na organizm cz?owieka. Maj? te? w?a?ciwo?ci ogólnie wzmacniaj?ce, antyseptyczne, wspomagaj?ce leczenie wielu chorób i odtruwaj?ce organizm ze zwi?zków metali ci??kich.
WARUNKI UPRAWY
najbardziej odpowiednie s? s?oneczne stanowiska, a gleby ?redniozwi?z?e, ?yzne, piaszczysto-gliniaste i gliniasto-piaszczyste o s?abo kwa?nym odczynie gleby mniej ?yzne nale?y wzbogaca? w materi? organiczn? dobrze roz?o?onym obornikiem lub kompostem w ilo?ci 10-15 kg/ro?lin? celem w?a?ciwego zapylenia i prawid?owego rozwoju owoców nale?y wysadzi? obok siebie przynajmniej dwie odmiany ro?liny z pojemników mo?na wysadza? przez ca?y okres wegetacji rozstawa 1,0 m pomi?dzy ro?linami w rz?dzie nawo?enie organiczne dobrze roz?o?onym obornikiem lub dojrza?ym kompostem (10 kg/m) powtarza? jesieni? co 2-3 lata.
CI?CIE
Naturalnie zag?szczaj?ce si? krzewy nie wymagaj? corocznego ci?cia formuj?cego w pierwszych 5-6 latach uprawy. Wycinanie nadmiaru p?dów wykonujemy dopiero w latach nast?pnych.
|