Brusznica zwana jest równie? borówk? czerwon?, ze wzgl?du na barw? czerwonych jagód lub niekiedy borówk? wiecznie zielon?, poniewa? jej skórzaste li?cie nie opadaj? na zim?. Osi?ga wysoko?? od 5 do 40 cm. Znana jest jako ro?lina obficie nektaruj?ca i miododajna dla pszczó? i trzmieli.
Wyst?puje w ca?ej ni?owej cz??ci Polski, w runie suchych i ?wie?ych borów sosnowych, na glebach piaszczystych zasobnych w kwa?n? próchnic?. Zasiedla równie? stref? oko?obiegunow? i ?rodkowej Europy, Azji oraz Ameryki P?n.
Jagody brusznicy zawieraj? du?o fosforanów, soli ?elaza, kwasów organicznych, arbutyny- stosowanej przy stanach zapalnych. Zawarty w nich kwas benzoesowy nadaje im du?? trwa?o??.
Brusznice s? doskona?ym surowcem zarówno dla przetwórstwa domowego, jak i przemys?owego. Produkuje si? z nich d?emy oraz soki pitne. Mo?na z nich wyrabia? tak?e kompoty, konfitury i nadzienia do cukierków. ?wie?e jagody s? cierpko-kwa?ne, dlatego nie nale?? do owoców deserowych. S? to wi?c jagody zdecydowanie przemys?owe i dlatego maj? du?e znaczenie gospodarcze.
Brusznica kwitnie od maja do lipca, owocuje w sierpniu. Jagoda jest pocz?tkowo bia?a, w miar? dojrzewania czerwienieje. W po?udniowej i po?udniowo- zachodniej cz??ci kraju zakwita po raz drugi i owocuje we wrze?niu, w pa?dzierniku, a niekiedy w listopadzie. Owoce z powtórnego kwitnienia s? na ogó? mniejsze, ale trwalsze i mocniej zabarwione.
UPRAWA
Brusznica udaje si? na glebach piaszczystych, silnie kwa?nych (pH 3,5 do 5,0), wzbogaconych w kwa?n? próchnic?. Najlepszy jest torf wysoki, kwa?ny i kompostowana kora sosnowa. Konieczna jest dostateczna wilgotno?? gleby w okresie wegetacji i dobre przewietrzanie jej górnej warstwy. Dostateczna ilo?? ?wiat?a ma dodatni wp?yw na rozwój tej krzewinki. Przy d?ugotrwa?ym zalaniu wod? ginie. Dlatego poletko powinno by? zniwelowane, aby nie gromadzi?a si? woda zastojowa.
NAWO?ENIE
Brusznica ma ma?e wymagania pokarmowe. Nale?y unika? zasolenia gleby ze wzgl?du na zjawisko mikoryzy. Poleca si? podlewanie borówki- przed kwitnieniem i po zawi?zaniu owoców roztworem siarczanu amonowego w dawce 1 p?aska ?y?eczka na 8 litrów wody.
CI?CIE
Usuwa si? wszystkie p?dy chore i obumieraj?ce. Przed ruszeniem wegetacji 7-letnie p?dy tnie si? na wysoko?ci 4 do 6 cm i pozostawia na pie?ku od 4 do 6 li?ci. Po ci?ciu nale?y zastosowa? ma?e dawki nawo?enia mineralnego.